lauantai 24. marraskuuta 2012

BUNKASAI osa 1


Japanissa kouluvuoden ehdoton kohokohta on jokasyksyinen bunkasai eli kulttuurifestivaali, joka kestää kaksi päivää. Tässä postauksessa kerron hieman valmisteluista, osassa 2 itse tapahtumapäivistä.

Minkälainen tapahtuma on bunkasai? Jokainen luokka ja usein myös klubi järjestää jonkinlaista tapahtumaa jompana kumpana tai molempina päivinä. (Ilmeisesti) Joka vuosi tapahtumalla on eri teema, jonka ympärille juhlaa lähdetään järjestämään. Tällä kertaa koulumme teema oli "YUI" eli You Unite I. Ensimmäisenä päivänä juhlasalissa esitetään erilaisia esityksiä, kuten pieniä näytelmiä ja tanssi- tai lauluesityksiä. Toisena päivänä luokka järjestää omassa luokkahuoneessaan vieraille viihdykettä. Erilaisia kahviloita, kummitustaloja, kirpputoria, taidenäyttelyitä jne.



Design kolmosluokkalaisten tekemä mainosjuliste festivaaleista  laatu -.-

Valmisteluihin meni koko viikko. Joka päivä viimeiset kaksi tuntia oli omistettu bunkasain valmisteluille. Ilmassa pystyi tuntea jännityksen, kaikki olivat innoissaan tapahtumasta ja panostivat täysillä siihen mitä olivat tekemässä. Koululla tehtiin suursiivous ja kaikilla riitti työtä. Koulu kuhisi kuin muurahaispesä kun kaikki juoksentelivat ympäriinsä yrittäen saada tehtävänsä ajoissa valmiiksi. Toiset askartelivat, toiset siivosivat tai harjoittelivat esityksiä.

Design osastolle järjestettiin suuri näyttely kaikista sinä vuonna tehdyistä töistä ja sitä varten tois- ja kolmasluokkalaisten taidehuoneiden seinä avattiin, jotta saatiin suuri avara tila kaikille töille. Sen lisäksi, että töiden ripustamiseen meni aikaa, piti muunmuassa lattiasta hinkata rätillä kaikki maalitahrat pois.

 
tältä seinältä löytyi myös kolme mun tekemää työtä :)
product design tuntien aikaansaannoksia
 
mun suunnittelema & valmistama kuppi! alla lukee "iida suomi"
 
 
 
alimman rivin kolmas vasemmalta on mun!

Olen alkanut nauttimaan kouluelämästä niin paljon, että nykyään yritän keksiä mitä tahansa tekosyitä jäädäkseni koululle tuntien jälkeen. Opiskelun jälkeen ei ole mitään parempaa kuin rentoutua jutellen ja läppää heitellen kavereiden ja opettajien kanssa. Bunkasai antoikin mainion syyn jäädä koululle, joten aina tuntien jälkeen menin designmaikkojen huoneeseen pyytämään töitä. Pääsin asettelemaan maalauksia taustapahveilleen ja ripustamaan seinille, teippaamaan kankaita pöytiin ja seiniin kiinni, kasaamaan välisermejä ja imuroimaan, näin muutaman mainitakseni. Samalla pidettiin hauskaa opettajien kanssa ja palkaksi nämä aina tarjosivat pullaa, karkkia, jäätelöä... Vaihtarikilot sen kun vaan lisääntyy ja lisääntyy!

Meidän luokkamme, design 2, järjesti ensimmäisenä päivänä muotinäytöksen, jota voisi tosin myös kuvailla karkinjakuutilaisuudeksi tai piennäytelmäksi. Itse olin näytöksen tähti (en viitsinyt kieltäytyä kunniasta) ja sain yleisön (sähkö- ja mekaniikkapuolen pojat) villiintymään.

Toisena päivänä luokkahuoneessamme oli myyjäiset. Monet tekivät itse käsin kaikenlaista myytävää. Hienoa ja todellakin maksamisen arvoista tavaraa! Tyylikkäitä hiuslenksuja, kangaskasseja, joihin olivat suunnitelleet painokuviot, "tatuointi"sukkahousuja, eli ihonvärisiä sukkahousuja, joihin erityisillä tusseilla piirsivät kuvioita, rintamerkkejä, postikortteja, leivos-kännykkäkoruja ja paaaljon muuta.


Avaimenperiä operoimassa

  Luokkamme myi myös omatekemiämme herkkuja sekä erilaisia juotavia ja maissikeittoa. Lupauduin itsekin leipomaan jotain kysyttäessä, ja tekemäni mokkapalat katosivatkin todella nopeasti (kun viereen kirjoitettiin lapulle "iidan suomalainen suklaakakku"). En itse kuitenkaan ollut paikalla, sillä teeseremonia klubilla oli omaa ohjelmaa.


 
meidän luokan valmistelua! huomaa pimeys, kaikki olivat edellisenä iltana paikalla vielä ilta kahdeksaan asti (mikä ei tosin ole normaalipäivinäkään harvinainen kotiinlähtöaika)


Järjestelyt olivat olennainen osa hauskuutta. Kaikki yhdessä innoissaan osallistuivat valmisteluihin. Oma viikkoni kului jo aiemmin mainitun design maikkojen auttamisessa, muotinäytöksen vaatteiden ja koordinaation sekä oman lava-aikani musiikin pähkäilyssä, sekä mokkapalojen kanssa painimisessa. Koulupäivän jälkeen kun umpi väsyneenä alkaa illalla/yöllä leipomaan muille myytävää herkkua, totta kai jotain on pakko mennä pieleen. Omituistahan olisi jos tuollaisessa tilanteessa kaikki menisivät heti just niin kuin pitääkin. Johtuikohan väsymyksestä vai suomenkielen ymmärtämisen heikentymisestä vai molemmista, että vaikka luin ohjeen vähintäänkin tusinan kertaa ennen kuin tein yhtään mitään, onnistuin silti kahdesti tekemään saman typerän mokan. Yritin vatkata sokerista ja margariinista vaahtoa! Minä, joka kotonakin usein leivon, poljin jalkaani ja kirosin japanin sokeria, kun luulin vian olevan siinä. Sitten kun tuhannen kerran luen ohjeen, tajuan että munahan se oli jota piti alkaa vatkaamaan. (Kuullostaako toi vähän härskiltä?) Mutta kappas! Olin käyttänyt kaiken margariinin mokaillessani! Eli siis pyörän selkään klo 11 illalla ja kohti lähikauppaa ostamaan totaalisen ylihintaista margariinia. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, sain leipomuksistani myöhemmin kehuja niin oppilailta kuin opettajiltakin.

 

sisäpihan valmistelut käynnissä

Design ekaluokkalaisten kuvisluokka, johon on tuotu meidän kakkosten pulpetit (huomaa pinoissa vasemmalla), kotiluokan ja kuvisluokan tavarat + valmisteluihin tarvittavat rojut. Mun koulupuvun bleiseri katos tonne neljäks päiväks vaikka kaikki koitti löytää sitä. :D



 

 
Coming soon, bunkasai osa 2!

ps. muuttuuko teilläkin tuo yläbanneri mystisesti mustaksi??

7 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia!

    "ps. muuttuuko teilläkin tuo yläbanneri mystisesti mustaksi??"

    Ei kertaakaan ole käynyt noin :o

    VastaaPoista
  2. Joo, kyllä muuttuu mustaksi, enpäs olekaan aikaisemmin huomannut... o.o
    Ihana blogi sulla, haaveilen ite vaihtovuodesta Japaniin ja täältä saa hirvesti tietoa! Kiitos siitä! n_n Ja kuvat on kivoja kans.^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva jos tästä on sulle iloa ja hyötyä. :)

      Poista
  3. mulla yläbanneri on ollu aina musta, ei siel mitää kuvaa oo koskaa ollu :O

    VastaaPoista
  4. Chromella toimii yläbanneri.

    VastaaPoista