tiistai 21. helmikuuta 2012

27 päivää aikaa perehtyä Japanin populaarikulttuuriin

Monilla tulee Japanista ensimmäisenä mieleen anime ja manga (vaikka harvoin osaavat kertoa näiden kahden eron). Välillä ärsyttää kun jengi olettaa, että kaikki Japaniin vaihtoon lähtevät menevät sinne jonkun animen takia! "Ai sä oot näitä animetyyppejä?" kuulee joskus. Itse asiassa en animesta edes erityisemmin pidä. Mangaa tulee luettua joskus jos löydän jonkun erityisen hyvän sarjan.
 Japanilainen musiikkikaan ei erityisemmin iske, mutta olen yrittänyt tässä viime aikoina muuttaa asiaa. Siinä pelossa ettei japanilaisten nuorten kanssa keksi puhuttavaa, olen koittanut kuunnella, katsella ja lukea kaikkea japanilaista enemmän. Yhden yön käytin metsästäen japanilaisia bändejä joista voisin innostua. Kyllähän sitä muutamia löysi. Kun laitoin hostsiskolle viimeksi viestiä, kysyin jos hän voisi suositella jotain bändejä.
 Japanilaiset draamat uppoavat paremmin kuin anime. Animessa hahmot vinkuu ja kiljuu liikaa. :D Tai ehkä olen vain katsonut vääriä sarjoja ja leffoja...

 Näiden parissa olen siis kuluttanut aikaa viime viikkoina:



LIFE manga
Surullinenkin ja ainakin ajatuksia herättävä sarjakuva vakavasti koulukiusatusta tytöstä, joka taistelee kiusaamista vastaan. En lukenut tätä loppuun asti vaan kavoin internetin uumenista mangaan perustuvan draamasarjan ja katsoin sen. Draamasarja poikkesi vähän alkuperäisestä sarjakuvasta, se ei ollut ehkä ihan yhtä rankka. Tämä oli tosi hyvä molempina versioina, suosittelen! Draamasta kuva alla.



________________________________________________________


 Koukou kyoushi (high school teacher) draama
Kertoo tytöstä, joka rakastuu opettajaansa. Tosi söpö sarja, vähän surullinenkin. Ensimmäinen versio tästä tehtiin vuonna 1993 ja sen oon katsonut kokonaan. Uudemmassa versiossa (2003) henkilöt ovat eri ja tarina muutenkin. Uudemmasta oon katsonut vaan muutaman jakson tähän mennessä.

______________________________________________________________



Amelie Nothomb: Nöyrin palvelijanne
Kirja kertoo belgialaisesta nuoresta naisesta, joka pääsee vuodeksi japanilaiseen yritykseen tulkiksi. Japanilaiset kuitenkin kohtelevat uutta työntekijäänsä halveksuen ja pikku hiljaa hän alenee aste asteelta vessan siivoojaksi. Alkoi vähän pelottaa tuo japanilaisten suhtautuminen ulkomaalaisiin, mutta tuo sijoittui jonnekin 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun vaiheille, joten ehkä suhtautuminen on muuttunut. Ja no.. kirjahan se vain on, toivottavasti ei mikään tositarina. :D Tuosta on ilmeisesti elokuvakin. Jos jostain sen löytäisin niin ehdottomasti haluaisin nähdä.

____________________________________________________________



Geishan muistelmat
Varmaan monille tuttu kirja/leffa. Näin elokuvan ensin ja nyt olen lukenut kirjan kahdesti, aloitin juuri kolmatta kertaa. Mielestäni tarina on uskomattoman ihana! Kertoo tytöstä, joka päätyy monen mutkan kautta geishaksi. Kirja on tässäkin tapauksessa elokuvaversiota parempi. Tosin näyttelijät Ziyi Zhang (Sayuri) ja Ken Watanabe (puheenjohtaja) olivat elokuvassa aivan upeita! Nyt tekee taas mieli katsoa tuo leffa. :3

____________________________________________________________



Hitomi Kanehara: Käärmeitä ja lävistyksiä
Tämä kirja oli ihan kohtalaisen hyvä. Kirja oli tosi lyhyt, enkä ihan tajunnut juonen pointtia, ei siinä semmoista tainnut oikein ollakaan. Lui niminen tyttö tapasi baarissa pojan nimelta Ama, jolla oli halkaistu kieli ja niinpä Luikin päätti hankkia sellaisen. Kielen halkaisun lisäksi Lui otti tatuoinnin ja Ama katosi, mutta sinänsä tässä vähän yli sata sivuisessa tarinassa ei tapahtunut mitään. Tässä kyllä vähän tutustuttiin Japanin alamaailmaan.

____________________________________________________________




Elfen Lied anime
Tämän katsomisesta on kulunut jo jonkin verran aikaa ja juoni on vähän unohtunut. Klooneja, verta ja suolenpätkiä, huumoria jne. Raakuudestaan huolimatta hauska ja joskus surullinenkin, lopussa varsinkin.

____________________________________________________________


NANA
Nanasta taisi ensin olla manga versio ja sen jälkeen elokuva ja anime. Manga on kyllä mahtava! Mitään mangasarjaa en ole lukenut loppuun asti paitsi tämän. Paljon huumoria ja upeita hahmoja. Kertoo kahdesta täysin erilaisesta Nanasta, jotka sattumalta tapaavat ja päätyvät asumaan yhdessä. Tässä tosin tapahtuu niin paljon kaikkea, etten jaksa selittää koko juonta. :D Leffakin oli ihan ok. Ihastuin tosin Nana Komatsun näyttelijän Mika Nakashiman lauluääneen ja olenkin paljon kuunnellut häntä.

____________________________________________________________




Mika Nakashima - Blood


Nana Kitade - Kibuo no Kakera


C.N Blue - I'm A Loner
oikeastaan tää on korealainen... O_o



Acid Black Cherry - Spell Magic


おやすみ!

8 kommenttia:

  1. Aa Geishan muistelmat on niin ihana kirjana. Suosittelen Haruki Murakamin kirjoja jos vähän surrealistisempi tyyli uppoaa.

    Animeen on joo hankala siirtyä, varsinkin nyt kun on tottunu kattoo monta vuotta vaan doramoja. Muistan tosin joskus et aattelin etten vois kattoo näyteltyjä japsisarjoja, koska tyypit ei näytä niissä animehahmoilta... voi ei.

    Katoin Elfen Liedin joskus 5 vuotta sitten, ehottomasti yks parhaista animeista mitä oon nähny. LIFE oli kans ihan jees, vois harkita joskus sen lukemista.

    Määkin oon kuluttanu viime aikoina ihan kivasti aikaa j-draamoja katselemalla, hyvä vedota muka aina siihen kielenopiskeluun... Nyt menossa Bloody Monday, ihan huippu sarja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään lukea tosi paljon, joten täytyypä kattoo mitä nuo Muramakin kirjat on!
      Hahaa no mä en kerenny kattoo nii paljoo animee et ois käyny tollee draamojen kans! :D Mikä toi Bloody Monday on? Vois senkin kattoo kun ei mulla tässä oo kauheesti mitää tekemistä lomaillessa...

      Poista
  2. Mäkään en oo koskaan ollu erityisemmin anime-ihmisiä, ja ymmärrän täysin miltä susta tuntuu, kun kuulet olevas muille "niitä animetyyppejä"... :D

    Ootko kattonu semmosia draamoja kun Ichi Rittoru No Namida ja Hana Kimi? Jos et, niin suosittelen lämpimästi!

    Ja sit japsibändejä, mitä mä nyt itse tiedän, niin poppareista ainakin KAT-TUN, Arashi, Koda Kumi ja Hey! Say! JUMP on ihan kuunneltavia. Rokkareista sitten taas the GazettE, MUCC, girugamesh ja MIYAVI on semmosia, mitä on tullut eniten kuunneltua. :)

    Ja ainakin K-pop on mun käsityksen mukaan kans tosi kuumaa kamaa Japanissa tällä hetkellä!
    Ainakin TOHOSHINKI (ja JYJ), KARA, Super Junior, Girls' Generation ja CN BLUE (mitä sä tuohon laitoitkin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hohoo hei kiitti kaikista noista suosituksista, täytyy kurkata mitä nuo on! Hana Kimiä oon tainnu katsoa joskus pari vuotta sitten muutaman jakson, en muista miks en kattonut loppuun asti, mutta vois katella uudestaan...

      Poista
  3. Ja Hana Yori Dango !! Paras japanilainen draama ikinä :3! Oon katsonut sen jo reippaat kymmenen kertaa haha ~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti vinkistä! täytyy kattoo sekin sitte :D tulee kiire!

      Poista
  4. hei tuol on toi kirja jota suosittelin sulle! :D

    VastaaPoista
  5. no niinhän se onkin :D kiitti vaan vinkistä muru

    VastaaPoista