Miksei syömäpuikkoja saa tökätä riisiin pystyyn?
Syömäpuikkojen tökkääminen riisiin pystyyn muistuttaa japanilaisesta hautajaisseremoniasta, jossa vainajan "aterialle" tehdään näin. Et varmaan itsekään haluaisi ruokahetken aikana muistutusta hautajaisista?
Kumpi on parempaa, suomalainen vai japanilainen mikropitsa?
Japanilainen. Voittaa suomalaisen 6-0. Kaikki varmaan tuntevat sen suomalaisen roiskeläpän, epämääräisen hillerin oksennukselta muistuttavan lätyskän, mitä tarjoavat muun muassa saarioinen ja atria. Noh, japanilainen mikropitsa muistuttaa lähes suomalaista ravintolan pizzaa. Tosin saattaa olla jopa parempaa. Rapea pohja, täyteläiset aromit ja kilometreiksi venyvä juusto...
Miksi uutena vuotena japanissa tukehtumiskuolemat lisääntyvät?
Mochi, oi mochi. Tuo uudenvuoden petollinen herkku. Tahmeasta mochiriisistä valmistettu "kakku". Haukkaise iso pala, jätä pureskelematta kunnolla, nielaise, kao, yski, yritä epätoivoisesti saada henkeä ja kuole. Voïla! Se siitä sitten. Tämän uhriksi päätyvät useimmiten vanhukset ja pienet lapset. Mochia syödessä varovaisuutta suositellaan.
Oleko kokenu maanjäristyksiä vaihtariaikana? Onko kotona tai koulussa kerrottu mitä tehdään jos järistys alkaa?
En ole kokenut maanjäristyksiä, sillä asun Kyushun saarella, eikä tässä lähellä ole mannerlaattojen liitos(?)kohtia. Myönnettäköön että olisi ollut kiva kokea joku pikkuruinen järistys, mutta eiköhän lopulta näin ole parempi.
Varmastikin siitä syystä ettei näillä alueilla koskaan ole järistyksiä, ei ole hostperheeni maininnut mitään asiasta. Koulussa on ollut kaikille oppilaille liikuntasalissa opetusvideota ja ohjeistusta kuinka toimia tsunamin tai maanjäristyksen aikana. Samaan aikaan näytettiin aika järkyttävääkin materiaalia ja kertomuksia viime vuoden järistyksen & tsunamin tuhoista. Jäipähän hyvin mieleen.
Jos olet tänne tulossa vaihtoon tai muuten, voin lyhyesti neuvoa itsekin tässä. Jos tulee järistys, mene pöydän alle. Jos näet/kuulet joltain/jostain, että tsunami tulee, juokse helvetin lujaa kukkulalle.
Mitä olet kuullut yksityiskouluista? Entä mitä tyttökouluista?
Itsehän tosiaan olen julkisessa sekakoulussa (thank god). Olen kuullut että yksityisissä kouluissa on tarkemmat säännöt; naamaa hinkataan meikkimetsästyksessä, tunnilla nukkumisesta hakataan kirjalla päähän ja koulun portit lukitaan kellon soitua, ettei myöhästyneet pääse sisään ja ajoissa kouluun saapuneet pääse pois kunnes päivä on ohi. En kyllä todenperäisyydestä ole ihan varma. Se kuitenkin yksityiskouluista on (oletettavasti) ihan faktaa, että jengi opiskelee tosissaan ja kuri on kovempi. Tyttökouluista sen verran, että kuulemma on erittäin tylsää. :D
Oliko pelottavaa lähteä niin kauas suomesta ja vielä niin erilaiseen kulttuuriin?
Olin lähdöstäni niin innoissani, että pelko hieman unohtui. Totta kai jännitti lähteä ulkomaille vuodeksi ja vieläpä maahan, jonka kieltä en puhu ja kulttuuri on varsin haastava. En kuitenkaan ollut peloissani. Lähdin aika luottavaisin mielin, sillä olin ottanut selvää japanista ja sen kulttuurista paljon ennen lähtöä. Selannut läpi tusinan tai pari vaihtariblogia ja saanut aika selkeän kuvan siitä mitä oli edessä. Kannattaa rakentaa positiivinen, mutta realistinen asenne ennen lähtöä. Kyllä minä pärjään. Vaikeita hetkiä tulee, mutta niistä päästään yli ja lopulta palaan kotiin voittajana.
Onko vaihtovuosi Japanissa kallis?
Vaihtovuosi, menit minne hyvänsä, on kallis. Hinta vaihtelee hieman eri järjestöillä. AFS:n kautta lähtö Japaniin maksoi noin 7500 euroa. AFS:llä tuohon hintaan sisältyvät mm. vakuutukset, orientaatioleirit, lennot yms.
Japanissa kouluissa käytetään koulupukua, jonka vaihtari saattaa joutua maksamaan itse. Hinta huitelee ymmärtääkseni jossain 400-700 euron paikkeilla. Itse olin onnekas ja sain puvun lainaan, vaikka toisaalta olisi kiva saada se kotiin muistoksi...
Lukion ehdoton kohokohta on toisella vuosiluokalla tapahtuva (vapaaehtoinen) koulun retki. Oma koulun matkani ensi kuussa Hokkaidolle, pohjoiseen Japaniin, tulee maksamaan hieman yli 900 euroa.
Lisäksi rahaa menee tietysti vapaa-ajan huvituksiin. Hostperhe maksaa ruokasi ja tarjoaa katon pään päälle, mutta omat menot menevät luonnollisesti omasta pussista. Säästäväinen saattaa hyvinkin selvitä muutamalla kymmenellä eurolla kuussa. Jos eteen sattuu kaupunkireissuja kavereiden kanssa, ulkona syömistä, shoppailua yms. summa nousee huomattavasti korkeammaksi. Itselläni kuukausittainen kulutus vaihtelee suuresti, keskiarvoa on hankala sanoa.
Vaihtovuoteen kannattaa varata noin 10 000 euroa. Järkyttävä summa, mutta tämä kokemus on sen arvoinen ja enemmänkin. Kuten sanoin, hinta vaihtelee hieman eri järjestöjen välillä. AFS:n sivuilta saat tietoa heidän hinnoistaan ja mitä niihin sisältyy. Muita järjestöjä löytää helposti esim. googlettamalla. Kannattaa myös ehdottomasti laittaa hakemusta stipendeihin. Muutamat onnekkaat saattavat saada muutamankin tonnin alennusta tai jopa koko reissun ilmaiseksi.
Miten vaihtovuoteen valmistaudutaan?
Jakaisin valmistelut kahteen osaan; paperiruljanssi ja pääkopan valmistelu. Kaikki lähtee tietenkin hakemuksesta järjestölle. Täytät miljoona paperia ja käyt haastattelussa. Tarvitset ainakin suosituksen esimerkiksi koulusi opettajalta ja lääkärin todistuksen. Muistaakseni vaihtoon hyväksytään vain, jos keskiarvo on 8 (yläasteella) tai 7 (lukiossa). Ohjeet hakuprosessiin löytyvät luonnollisestikin järjestön kotisivuilta. Hyvissä ajoin kannattaa alkaa keräämään kasaan mm. tuliaisia perheelle.
Henkinen valmistautuminen on mielestäni vähintäänkin yhtä tärkeää kuin papereiden pyörittely. On hyvä valmistaa itseään tulevaan mm. ottamalla selvää kohdemaasta. Ilmankin varmasti pärjää, mutta itse koin vuoden alun helpompana, kun tiesin jo valmiiksi hieman kulttuurista. Suosittelen useammankin vaihtariblogin lukemista. Lähtiessä pitää ymmärtää, ettei vaihtarina olo ole pelkkää hauskanpitoa. En usko, että kukaan vaihtari on viettänyt vuotensa ilman minkäänlaisia vaistoinkäymisiä tai rankkoja aikoja. Näihin hetkiin on hyvä valmistautua henkisesti etukäteen. Tietää, että vaikeita aikoja saattaa ja luultavasti tulee olemaan, mutta läpi rämmitään suomalaisella sisulla! Kieltä kannattaa opiskella hieman ennen lähtöä, mutta pakko ei ole. Paikanpäällä sen oppii ihan vahingossakin! Jos Japaniin on lähdössä, suosittelen kuitenkin opiskelemaan hiraganat ja katakanat.
Paljonko osasit japania ennen kuin sinne lähdit ja onko siellä sitä hyvin oppinut?
Olin opiskellut japania jonkun verran ennen lähtöäni. Osasin hiraganat ja katakanat (japanilaiset "aakkoset") ja sanoa simppeleitä lauseita (nimeni on iida, olen 17-vuotias, minulla on iso oranssi kissa, tämä on painava kirja jne).
Myönnän olleeni hyvin laiska opiskelemaan ensimmäiset puoli vuotta. Ensin olin väsynyt vaihtariudesta ja sen jälkeen kesästä ja vaihtariudesta, joten en löytänyt koskaan energiaa tarttua oppikirjaan (seliseli). Siitä huolimatta pystyn keskustelemaan ihmisten kanssa, sanoa tavalla tai toisella sanottavani. Ymmärrän muiden puhetta paljon paremmin kuin mitä osaan itse sanoa. Ongelmani on kuitenkin sanasto. En yksinkertaisesti osaa tarpeeksi sanoja. Opiskelun puutetta pahviaivo. Olisin varmaan aika pro jos en olisi niin laiska. :D Suosittelen siis läimimään itseään poskelle ja tarttumaan oppikirjaan kun on paikan päällä. Ottaa kaikki hyöty irti maassa olosta ja opiskella aina kun huomaa ihmettelevänsä esimerkiksi yksin kotona, että mitäs sitä nytten tekis. Älä avaa konetta, älä nouki pöydältä muotilehteä. Opiskele. Olet tyytyväinen myöhemmin, kun tajuat pystyväsi puhumaan politiikasta opettajiesi kanssa. Itsehän en siihen kykene ja nyt ketuttaa. :D
Tiivistettynä. Opiskelemattakin oppii hyvin. Opiskeltua paljon paremmin. Tee ihan miten haluat, kunhan olet tyytyväinen vuoteesi ja voit sanoa palaavasi kotiin voittajana. Ja ylle kirjoittamastani huolimatta voin allekirjoittaa voittajuustodistuksen.
Lähti taas hieman käsistä, mutta juu, hyvin on oppinut ja opin lisää joka päivä!
Vinkki: kun luet oppikirjasta tai kuulet jonkun puheesta uuden sanan, koita käyttää sitä uutta sanaa vähintään kolmessa eri lauseessa samana päivänä. Silloin se painuu hyvin mieleen!
Ei makeaa mahan täydeltä! Jatketaan osassa 2. Jos keksit vielä kysyttävää, kommentoi alle, vastaan mielelläni! :)
Tervetulosa Hokkaidoon! :)
VastaaPoistaMinne sinne menet käymään? :D
Niin ja tuohon sun että älä mene tietokoneelle juttuun, että joo. Älä mee. Minusta ei sinänsä ole pahasta jos ei opiskele koko ajan, mutta se, että itket tietokoneen ääressä koti-ikävää ja katsot suomileffoja is bad! Tein ensimmäiset kuukaudet sitä aivan liikaa. :D Ja muista ottaa joka tilaisuudesta irti, jokainen kutsu ym. MENE MENE MENE. Kaduttaa myöhemmin :-(
VastaaPoistaMulla ois kysymys. Mitä mieltä japanilaiset on lävistyksistä ja tatskoista ? Itellä ku niitä on nii ois kiva tietää :----D
VastaaPoistaTässä tuli nyt mieleen yksi kysymys, kun joulu lähenee. Viettävätkö japanilaiset samanlaista joulua, kuten suomalaiset ja muukin länsimaailma?
VastaaPoistaVoisin kommentoida tohon yksityiskoulujuttuun kun itse olin yksityiskoulussa.. Ei meillä mitenkään erikoisen tiukka kuri ollut. Tiukempaa kuin Suomessa, mutta tavallaan myös rennompaa. Tunneilla ei hakattu jos nukkui (ok, yksi poika sai kämmenestä takaraivoon kerran fysiikantunnilla, mutta muuten) ja meikkitarkastuksia ei ollut. Hameen käärimisestä kyllä oltiin tarkkoja ja yleisissä tilaisuuksissa käyttäytymisestä. Nettiturvallisuusluennolla luokkani pojat riehuivat -> koko ykkösvuosikurssi jäi kuuntelemaan saarnaa ja pojat saivat nyrkistä takaraivoon jo ennen saarnaa.
VastaaPoistaMeillä portteja ei lukittu, toisaalta, en kyllä koskaan tullut myöhässä :D Mutta kyllä ne koko päivän olivat auki kun alueen läpi piti daigakun ja ehkä jopa chuugakkoun opiskelijoiden päästä. Mut niin, ei mun mielestä meillä mitenkään erityisen tiukat säännöt ollu, toki piti käyttäytyä, mutta jos ei riehunut niin ei siellä mitään valitettu. Gakufu oli ihana koulu<3 Ja yksityiset vs. julkiset selkein ero lienee se, että yksityisillä on enemmän rahaa ja tilat todennäköisesti paremmassa kunnossa.
Kyllä meillä vaan maanjäristyksiä oli vaikka Kyuushuulla olinkin :D Ok, yksi pieni, mutta silti. Tosin, Kumamoto on vulkaanista aluetta (Mt. Ason takia), joten vaikuttanee. Ja olihan se ihan hauska kokea, yksi uudenlainen kokemus sekin :--D